Bu yazıyı yazarken Analytics’in funnel kısmını anlatmak istemiştim ama 3 sayfa sürdüğü için yazıyı 3’e böldüm farklı yazılar olarak ekledim. İlk kısımda daha yüzeysel konuları anlatıp temel bilgileri verdikten sonra diğer parçalarda biraz daha detaylardan bahsedeceğim.

Yazının tüm akışını da buraya ekleyeyim. 

  1. Funnel’ı Neden ve Nasıl Kullanırız?
  2. Funnel Advanced Options Detayları
  3. Ölçümü Etkileyebilecek Sıkıntılar
  4. Segmentler Yardımıyla Manuel Funnel Oluşturmak

Funnel’ı Neden ve Nasıl Kullanırız?

Funnel, Analytics’te sık kullanılan özelliklerden birisidir. Bir funnel oluşturduğunuzda sitenizdeki akışlarda hangi noktalarda kopmaların veya sıkıntıların olduğunu net bir şekilde olmasa da kuşbakışı olarak anlayabilirsiniz. 

Web sitenizde veya mobil uygulamanızda bir akışınız olsun. Siz bu akıştaki her adımın performansını merak ediyorsunuz ve iyileştirmek istiyorsunuz diyelim. Bir akışın performansını ve akışta yaptığınız değişikliğin etkisini ölçerken sadece değişiklik yaptığınız adımın performansına bakarsanız yanıltıcı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Örneğin 4 adımlı bir akışınız olsun. Bu akışta 2.adımdan 3.adıma geçen sessionların oranını inceliyorsunuz ve düşük buluyorsunuz. Sonrasında 2.adımdaki sayfayı optimize edip 2.adımda yaptığınız bu değişikliğin kullanıcı davranışını nasıl etkilediğini merak ediyorsunuz. Burada sadece 2.adımdan 3.adıma geçişteki conversion’ı takip ederseniz ne yazık ki eksik hatta yanlış bir analiz yapmış olursunuz.

Daha somutlaşsın diye bir örnek vereyim. 4 adımlı akışınınızın 2.adımdaki bir bilgilendirme metnini 4.adıma taşıyıp 2.adımdan 3.adıma geçişleri kolaylaştırmış olabilirsiniz ama 2.adımda bunu görmeyen kullanıcılar 3.adıma geçip orada da göremeyince panik olup exit ediyor olabilir. Bu durumda aslında total conversion’ı negatif bir şekilde etkilemiş oluyorsunuz. O yüzden her sayfanın conversion’ını kendi özelinde incelemek gerekse de bir de akıştaki tüm conversion’ı da incelemek önemlidir. İşte biz burada funnel’ları kullanırız.

Funnel’ların adımlarını seçtiğiniz pageview veya eventlerle oluşturabiliriz. X pageview’ini tetikledikten sonra Y eventini tetikleyen sessionlar gibi adımlar ekleriz. Zannediyorsam custom reportlarda funnel oluşturma özelliği sadece Analytics 360 kullananlara verilen bir hizmet. Analytics 360 kullanmadan da nasıl funnel oluşturulabileceğini de anlatacağım. Parası olmayan da funnel analizi yapabilir üzülmeyin 🙂  

Funnel tarafındaki temel kısımları kısaca anlattım. Şimdi de custom report kısmında funnel oluştururken karşınıza çıkacak bazı ayarlardan bahsetmek istiyorum. Funnel üzerine yazdığım 2. yazıma bu linkten ulaşabilirsiniz.