Funnel’lar hakkında yazdığım yazıların şimdilik sonuna geldik. Bu son kısımda funnel oluştururken karşılaşılabilecek teknik sıkıntılardan ve manuel bir şekilde funnel oluşturmaktan bahsedeceğim.

Ölçümü Etkileyebilecek Sıkıntılar

Eventlerin Atılma Sırasının Karışması

Funnel oluşturulduğunda karşılaşılan ama genellikle çoğu kişinin atladığı bir detay oluyor ondan bahsedeyim. Siz 3 adımlı bir funnel oluşturdunuz diyelim. Bu funnel’ın 1.adımı X pageview’i tetiklenmesi 2.adımı Y pageview’inin tetiklenmesi ve 3. Adımı da Z eventinin tetiklenmesi olsun. 

Bu funnel’ı analiz ederken 1.adımdan 2.adıma geçişlerin çok az olduğunu görürseniz doğal olarak 1.adımın verimini sorgularsınız. Ama size farklı bir case’den bahsedeyim. Kullanıcı 1.adımdan 2.adıma geçti ama Y sayfasına geçtiği anda Y sayfasında atılan Z eventini çok hızlı bir şekilde tetikleyebildiği durumlar olabiliyor. Böyle durumlarda Z eventi Y pageview’inden önce atılabiliyor. Kullanıcı bu case’de analytics’in gözünde X -> Z -> Y yapmış oluyor. Siz eğer funnel ayarlarında “At any time after a stage” seçmişseniz analytics bu session’ı X -> Y yapıp Z yapmamış olarak algılıyor. Böyle bir durumda Y’den Z adımına geçişin çok düşük çıkabileceğini zaten anlamışsınızdır. Eğer bu adım verimsiz diye düşünüp bunun ölçüm hatası olduğunu fark edemezseniz o zaman yanlış aksiyonlar alabilirsiniz. Ayrıca “Immediately after a stage” seçeneğini seçmişseniz zaten X adımından sonra direkt funnel’dan atılacaksınız. 

Ben bu duruma şimdiye kadar bir kere rastladım ve eğer bunun ölçüm hatası kaynaklı olduğunu anlamasaydım akışı değiştirmeye kadar gidebilirdim. Bu yüzden tetikte olmak ve ölçüm teknolojisine hakim olmak çok önemli.

Kullanıcının farklı page ama aynı pagetypelar üzerinde dolaşması

Bazı durumlar vardır bu durumlarda funnel analizi yapmak çok mümkün değildir. Bu case’leri genellikle aynı pagetype olup ama çok farklı page’lere sahip olan sitelerde yaşarız. Örneğin eticaret siteleri. Bu dediğimi biraz daha açayım. Bir eticaret sitesin birçok listeleme sayfası (Ürünlerin listelendiği sayfa) vardır. Buzdolapları, bilgisayarlar gibi her kategorinin listeleme sayfası vardır. Bunlar pagetype olarak aynı olsa da aslında farklı sayfalardır. Aynı şekilde birçok ürün detay pagetype’ında sayfa bulunuyor ama bunların hepsi farklı sayfalar.

Şimdi dediklerimi biraz daha açınca anlayacaksınız. Sizden listeleme sayfasının performansını ölçmenizi istediler siz de bir funnel kurup başarısını ölçerim diye düşündünüz. Funnel’ın adımları da şu şekilde olsun. 

  • Ana sayfa -> Listeleme sayfası -> Ürün detay sayfası -> Ödeme sayfası

Bu funnel hakkında görüşümü söyleyim. Bu funnel neredeyse hiçbir anlam ifade etmiyor ve buradan çıkacak bir analizle ben aksiyon almam. Çünkü bir kullanıcı bir eticaret sitesinde birden fazla kez listeleme sayfası ürün detay sayfası görür. Ürün detay sayfalarının bazılarını search ile bulabilir bazılarını listelemeden bulabilir. Örneğin kullanıcı ilk olarak listeleme sayfasına düştü ama istediği ürünü göremedi ve search ile ürün detaya gitti. Bu durumda funnel’ımızda listelemeden sonra ürün detaya gitti olarak görülecek ve listeleme sayfası başarılı sayılacak. Bunun sebebi de “At any time after a stage” seçeneğini seçmemizdan kaynaklanıyor. Ama biz “Immediately after a stage” de seçemeyiz çünkü eticaret sitelerinde birçok event bulunur ve araya event girmesini istemeyiz. Kısacası bu tip siteler ve sayfa yapılarının performansı basit bir funnel’la ölçülemez. Ben eticaret sitelerinde performans ölçümü için daha uygun analiz yöntemleri olduğunu düşünüyorum. Bu yöntemlerden sonraki yazılarımda bahsederim.

Segment’ler Yardımıyla Manuel Funnel Oluşturmak

Custom reportlarda funnel oluşturma özelliğinin dışında funnel oluşturmanın manuel yolundan da bahsedeceğimi söylemiştim. Bunu analytics’te hızlı analizler yaparken veya Google Datastudio’da funnel oluştururken sıklıkla kullanıyorum. 

Bir funnel’ımız olsun 1.adım X pageview’ini gören 2.adım Y pageview’ini gören 3.adımsa Z eventini tetikleyen olsun. Buradaki funnel’ı şu şekilde oluştururuz.

  • 1.segment: X pageview’ini tetiklemiş sessionlar segmenti
  • 2.segment: Önce X pageview’ini sonra da Y pageview’ini tetiklemiş sessionların segmenti
  • 3.segment: X pageview’ini tetiklemiş sonrasında Y pageview’ini tetiklemiş sonrasında da Z eventini tetiklemiş sessionlar’ın segmenti

Üstteki şekilde segmentleri ayarladıktan sonra bu segmentleri uygulayıp gelen session sayılarını yan yana koyduğumuzda funnel’ı oluşturmuş oluruz.

Önümüzdeki haftalarda funnel’larla alakalı belki bir yazı daha yazarım ama genel hatlarıyla funnel’lara bakış açımı bu 3 yazıyla aktarmış oldum. Umarım faydalı olmuştur.