Kullanıcılar bir mobil uygulamayı ilk kez indirdiğinde uygulamayı tanıtan bir akışla karşılaşır. Her uygulamadaki akışlar farklı görünse de aslında bu akışların birkaç temel amacı vardır. Bu amaçlardan detaylıca bahsedeceğim ama birkaçını saymak gerekirse; uygulamanın fonksiyonlarını/faydalarını tanıtmak, bazı sorular sorarak kullanıcıdan bilgiler almak, bazı cihaz izinleri almak…
Uygulama ilk indirildiğinde karşımıza çıkan bu akışlara onboarding akışları diyerek tanımımızı yapmış olalım ve konumuza başlayalım.
Onboarding akışlarına genellikle mobil uygulamalardan alışkın olsak da diğer dijital ürünlerde de kullanılır. Bu yazıda daha çok mobil uygulamalarda olan onboarding akışlarından bahsedeceğim.
Onboarding Adımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
1) Onboarding’de feature’lardan değil de benefitlerden bahsetmek daha iyi sonuç verebilir
Birçok uygulama onboarding adımında hangi özellikleri olduğundan bahseder. Kullanıcı için genellikle önemli olan konu ise uygulamanın kendisine hangi faydaları sağlayacağıdır. Örneğin bir diyet uygulamasında kalori takip etme özelliği’ni onboarding’de bahsetmek istedik. Bundan bir özellik gibi bahsetmek yerine kalori hesaplayarak kilonu kontrol altında tutma faydasından bahsedebiliriz. Bir özelliği tanıtmak istediğimizde bu şekilde özelliğin faydalarından ve kullanıcı için ne anlam ifade edeceğinden bahsedersek daha ikna edici olabiliriz.
2) Onboarding’de sadece uygulama kısmını değil journey’in tamamını dikkate almak gerekir
Mobil uygulamamızın içerisi aslında journey’in sadece bir parçasını oluşturmaktadır. İyi bir onboarding, uygulamanın dışını da kapsayan tüm deneyimi dikkate alır ve anlatır. Mail iletişimi, destek hattı ve birçok uygulama dışı deneyim de onboarding’le bağlantılı hale getirilmelidir.
3) Onboarding’teki mesajlar diğer alanlardaki mesajlar ile tutarlı olmalıdır
Store görselleri, reklam kreatifleri, diğer alanlardaki mesajlarla onboarding bağlantılı ve tutarlı olmalıdır. Onboarding’in aslında user journey’de bir adım olduğunu düşünerek hareket etmeliyiz. Kullanıcının önceden gördüğü mesajlarla onboarding mesajlarının tutarlı olması bu mesajları kullanıcıya verme başarımızı artıracaktır.
4) Onboarding’in nihai amacı kullanıcıyı aktifleştirmektir
Onboarding’in asıl amacının kullanıcıyı aktifleştirerek harekete geçirmek olduğunu unutmamamız gerekiyor. Kullanıcıyı aktifleştirmenin yanında kullanıcının alışkanlıklarını değiştirmek için de onboarding’de yapılabilecek bazı kurgular bulunuyor. Onboarding logic’lerini kurgularken aktifleştirme ve alışkanlık oluşturma açısından konuyu ele almayı unutmamalıyız.
5) Onboarding’in sonunda paywall göstermeli miyiz?
Sektörde son 2-3 yıldır onboarding akışından sonra bir paywall gösterme pratiği gelişti. Bazı kişiler deneyim açısından bunu zararlı bulsa da ben onboarding sonrasında paywall göstermeyi kesinlikle savunuyorum. Kullanıcıların bir kısmı uygulamayı araştırarak ve birçok kez reklamlara maruz kalarak indirme sürecine gelmiş oluyor. O kullanıcılar arasında ödeme yapmaya yakın kullanıcılar olabilir. Bu kullanıcıları kaçırmamak adına böyle bir paywall iyi çalışacaktır. Aynı zamanda paywall’un uygulama fonksiyonları anlatmak için de etkili bir alan olduğunu düşünüyorum. Paywall’u uygulama fonksiyonlarını özet geçtiğimiz bir alan olarak da kurgulayabiliriz. En azından onboarding paywall’unun tasarımını app’teki diğer paywallardan farklı olarak daha bilgilendirici şekilde yapabiliriz.
6) Onboarding’de kullanıcıları aktifleştirmek için içsel motivasyonları kullanabiliriz
Onboarding adımında kullanıcıların içsel motivasyonunu kullanarak kullanıcıları motive edebiliriz. Örneğin bir diyet uygulamasında kullanıcıya artık daha sağlıklı olacağını, 4 hafta devam ederse vereceği tahmini kilo miktarını göstererek kullanıcıyı motive etmek güzel bir içsel motivasyondur. Bu mesaj başarılı bir şekilde verilirse kullanıcının aktifleşmesine katkıda bulunacaktır.
7) Kullanıcılara adım atlama seçeneği sunmalıyız
Kullanıcılar çok adımlı bir onboarding’de bazen atlayıp direkt app’i deneyimlemek isteyebilir. Bu durumda kullanıcıların bu adımları atlayabileceği bir path oluşturmalıyız.
8) Onboarding sayfasında progress indicator’lar kullanmalıyız
Onboarding birden fazla adımdan oluştuğu için kullanıcılar kaçıncı adımda olduğunu ve ne kadar adım kaldığını bilmek isteyecektir. Burada progress indicator kullanmak önemlidir. Progress indicator kullanmak hem kullanıcının stresini azaltır hem de onboarding adımlarının tamamlanma oranını artırır.
9) Onboarding’de social proof kullanılabilir
Social proof kullanıcıların kafasındaki bazı soru işaretlerini gidermek açısından çok kullanışlı bir araçtır. Örneğin bu uygulamayı kaç kişinin kullandığını, puan ortalamasının yüksek olduğunu, aldığı ödüller gibi social proof’lar kullanılabilir. Bu şekilde kullanıcının güvenini kazanabiliriz.
10) Onboarding’de micro interaction’ları kullanmayı unutmamalıyız
Micro interaction’ların deneyimi ciddi oranda etkilediğini ben çok geç fark etmiştim. Bazı onboarding’lerin çok mekanik durduğunu fark etmişsinizdir. Bu onboarding’lerin bir kısmının microinteraction’ların kullanılmamasından mekanikleştiğini söyleyebilirim. Özellikle linklediğim bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim.
11) Onboarding’in asıl amaçlarından biri AHA moment’ı yaşatmaktır.
AHA moment kullanıcının ürünü nasıl kullanacağını anladığı ve kafasında ürünü tam olarak netleştirdiği andır. Bu anı ne kadar hızlı gerçekleştirirsek kullanıcının uygulamayı terk etme ihtimalini o kadar azaltmış oluyoruz. Onboarding’in temel amaçlarından biri de tam olarak bu anı yaşatmaktır.
12) Değer önerisini ilk sayfada vermek onboarding’in başarısını artırabilir
Birçok uygulama ne tür bir onboarding kurgularsa kurgulasın ilk sayfasında asıl değer önerisini sunmayı ve vurgulamayı tercih eder. Bu değer önerisini reklamlar ve diğer alanlarda da sunduğu için kullanıcının app’e geçtiği kısımdaki yolculuğunda da aynı mesajı vererek bu değer önerisi mesajının devamlılığını oluşturarak kullanıcıyı ikna etmeyi amaçlar. Ben de temel değer önerisini tutarlı bir şekilde vermeyi mantıklı buluyorum.
Bir sonraki yazımda onboarding’ten nasıl faydalanabileceğimizden bahsedeceğim.
Kaynaklar:
- https://appagent.com/blog/new-user-flow-types/
- https://www.purchasely.com/blog/app-onboarding
- https://appinventiv.com/blog/mobile-app-onboarding-best-practices/
- https://uxcam.com/blog/ways-to-app-onboard/
- https://www.storyly.io/post/app-onboarding-best-practices-key-to-increase-app-engagement
- https://clevertap.com/blog/user-onboarding-best-practices/
- https://uplandsoftware.com/localytics/resources/blog/app-onboarding-101-7-tips-for-creating-engaged-informed-users/
- https://medium.com/swlh/how-to-keep-new-users-engaged-as-they-go-through-your-apps-onboarding-548a3763fcbc
- https://userguiding.com/blog/mobile-app-onboarding/
- https://appgrowthsummit.com/5-steps-you-must-take-to-have-an-effective-user-onboarding/
- https://onesignal.com/blog/how-to-build-an-effective-mobile-app-onboarding-process/
- https://tracker.my.com/blog/182/7-inspiring-app-onboarding-examples-that-will-help-you-retain-users?lang=en
- https://uxcam.com/blog/10-apps-with-great-user-onboarding/
- https://uxcam.com/blog/better-mobile-onboarding/