Bu yazımda “Time on page” metriğinden bahsedeceğim. Bu metrik çok masum dursa da kritik hatalara sebep olabilecek bir ölçüm mantığı bulunuyor. Yazdığım her yazıda üzerinde durduğum bir konu var. Bir metriği analizlerinizde kullanmadan önce hangi mantıkla çalıştığını incelemeniz bence çok kritik. Ben bir analize başlamadan önce, sık kullanmadığım bir metrik varsa o metriğin ölçüm mantığına bir göz atarım. Eğer bu metriğin ölçüm mantığından haberdar değilseniz o zaman bazı konularda yanlış analizler yapıyor olmanız muhtemel.
“Time on Page” Ölçüm Mantığı
Time on page şu şekilde ölçülür: Kullanıcı siteye girdiğinde bir pageview atılır, sonrasında kullanıcı yeni bir page’e geçtiğinde bir pageview daha atılır. Bu durumda Analytics, atılan bu iki pageview’in arasında geçen zaman aralığına bakar. İlk görülen sayfa A olsun ve kullanıcı bu sayfadan B sayfasına geçsin. Analytics bu iki pageview arasındaki zamanı ölçebildiği için kullanıcının o sayfada ne kadar süre durduğunu anlayabilir.
Time on Page’in Yetersiz Kaldığı Durumlar
Time on page metriğinin yetersiz kaldığı case’lerden de kısaca bahsedeyim: Kullanıcı A sayfasından B sayfasına gitti, sonrasında C sayfasına gitti. Burada C sayfasından yeni bir sayfaya geçmedi ve siteden ayrıldı session tamamlandı. A ve B sayfasındaki time on page zaten rahat bir şekilde ölçülüyor. Ama C sayfasındaki time on page 0 saniye olarak sayılıyor çünkü yeni bir sayfa olmadığı için analytics sonraki atılan pageview ile C sayfasının pageview’ini zaman olarak birbirinden çıkaramıyor.
Burada şöyle bir analiz yapmak istediğinizi düşünün. C sayfası bir blog postu ve uzunca bir okunacak içeriğe sahip. Kullanıcı C sayfasını 10 dk okuyor ve sonrasında istediği cevabı bulup siteden ayrılıyor. Eğer ezbere bir şekilde şöyle bir analiz yaparsanız çok yanlış sonuçlara ulaşırsınız. C sayfasının time on page dağılımına baktığınızda (Dağılıma arayüzden bakılabiliyor muydu veya api’la çekilebiliyor muydu tam hatırlamıyorum burada sadece basit bir senaryo çizmek istedim) büyük bir kısmının 0 olduğunu görürsünüz. Sonrasında o zaman bu sayfadaki içerik hiç dikkat çekmiyor kullanıcılar direkt olarak kapatıp çıkıyor diye düşünebilirsiniz. Ama bu metriğin ölçüm mantığını bilirseniz aslında 0 yazanların bir kısmının o sayfada vakit geçirip içeriği tüketip başka siteye geçmeden çıkan sessionlar olduğunu anlayabilirsiniz.
“Average Time on Page” Metriği
Time on page’i anlatmışken bir de average time on page metriğini anlatayım. Üstteki anlattıklarıma baktığınızda 0 olan time on page’lerin bu metrik için bir tehlike olduğunu görebilirsiniz. Ama bu metriği analytics şu formül ile hesapladığı için bu durum sıkıntı olmuyor.
Formül: (Toplam time on page)/(Toplam Pageview – Toplam Exit)
Paydada neden exit sayısının çıkarıldığını zaten anlamışsınızdır. Çünkü bu sayfadan exit edip session tamamlandığında bu sayfadaki time on page 0 oluyor. Bu sebeple ortalamayı bozmamak için exit eden page’leri analytics çıkarmış oluyor. Burada da şöyle bir yetersizlik bulunuyor. Bazı kullanıcılar da gerçekten o sayfada 10 dk durup başka sayfaya geçmeden siteyi terk ediyorlar. Bu sebeple average time on page metriği sadece bu sayfadan başka sayfaya geçen durumları kapsıyor ve aslında bu metrik eksik kalmış bir metriktir diyebiliriz.
Bu problemin birkaç çözümü var ve GA4’da da bu problemi çözmüşler ama ben şimdilik universal analytics üzerine yazdığım için bu konudan bahsetmeyeceğim.
Kısacası analiz yaparken average time on page metriğini kullanırken dikkatli olun hatta mümkünse çok kullanmayın derim 🙂 Normalde average session duration metriğinden de bu yazıda bahsedecektim ama bu yazıyı çok uzatmayıp sonraki yazılara bırakmaya karar verdim. İyi akşamlar.